Velgen

Velgen voor iedereen

VELGEN VOOR IEDEREEN

Bijna iedereen heeft wel een paar velgen, is het niet van een fiets of de auto dan wel van een rollator of een invalidenwagentje. Het wiel is natuurlijk al eeuwenoud maar er is wel heel veel ontwikkeld aan het wiel. Na het houten wiel kwam het spaakwiel op de markt. Niet alleen voor fietsen maar ook voor auto's werden velgen met spaken gemaakt, omdat de constructie veel steviger bleek dan het houten wiel. Inmiddels zijn de echte spaakwielen alleen nog maar op oudere auto's te vinden vanwege de veiligheid. De snelheden liggen tegenwoordig hoger dan vroeger en dat vereist ook weer een ander type wiel die alle krachten kan weerstaan en tijdens een ongeluk veiliger is dan een wiel met spaken.

STERKER EN LICHTER

Ontwikkelingen staan nooit stil en banden en velgen zijn ook doorontwikkeld. Stalen, metalen, lichtmetalen en aluminium velgen zijn inmiddels verkrijgbaar met ieder hun eigen eigenschappen. Staal is oersterk en licht metaal ook. Alleen is de een goedkoper dan de ander. Aluminium is bijvoorbeeld veel lichter dan staal en reageert ook weer anders op temperaturen die tijdens het rijden kunnen ontstaan. Waar voor de ene persoon alles gewoon moet functioneren wil de ander meer dan dat omdat het geheel er misschien wel heel mooi moet uit komen te zien. In de uitvoeringen valt er heel wat te kiezen in heel veel verschillende prijsklassen.

AFWEGINGEN

Staal is goedkoper dan aluminium. Maar aluminium en lichtmetalen uitvoeringen zijn weer lichter dan staal. Weersinvloeden laten materialen allemaal anders reageren, maar het is niet ondenkbaar dat mensen voor de winterbanden staal gebruiken. Als eerste omdat het goedkoper is maar ten tweede omdat pekel wat in de winter op de weg wordt gestrooid lichtmetaal aantast. Ontstane schade door wegenzout zit niemand op te wachten. En het is natuurlijk ook gemakkelijk, wanneer de winterbanden reeds om een velg zitten en niet voor de winter erop te hoeven worden gezet. Gemak dient ook hier de mens.

ONDERHOUD VOOR EEN LANGE LEVENSDUUR

Er zijn veel producten te koop om de velgen goed mee te verzorgen. Onderhoud hoort er gewoon bij om een auto zoveel mogelijk zijn waarde te laten behouden. Eens per week even met een borstel en een doek de wielen schoonmaken, is altijd goed om ervoor te zorgen dat stof zich niet gaat hechten op de velg. Een beetje poetsmiddel zorgt voor een beschermlaag, het vuil laat zich zo makkelijker verwijderen, zodat alles er zo lang mogelijk goed uit blijft zien. Poetsen is niet een leuk, maar wel een dankbaar karweitje.


Delen