Triumph een Oldtimer met geschiedenis. Een Triumph Oldtimer een klassieke auto met uitstraling.

Triumph een Oldtimer met geschiedenis.

Een Triumph Oldtimer een klassieke auto met uitstraling.

Het merk Triumph vindt zijn oorsprong rond 1885 in Neurenberg door Siegfried Bettmann, die met het importeren van fietsen vanuit Europa naar Londen een handelsbedrijf onder de naam "S. Bettmann & Co." opzette. In 1887, vergezeld van zijn handelspartner Moritz Schulte, werd de naam "Triumph" geboren. Het bedrijf werd later in 1939 verkocht T.W. Ward waarna noodgedwongen de productie stilviel door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog en ging in 1944 failliet.

Nadat de restanten van Triumph waren opgekocht door Standard Motor Company verscheen in 1953 de sportieve TR2 op de markt. Deze vooruitstrevende auto is naderhand opgevolgd is door de succesvolle serie TR3 t/m TR8. Daarbuiten werden ook de Spitfires, GT6 en de Luxe sportwagen 8 cilinder "Stag" geproduceerd. In 1960 is het merk overgenomen door Leyland Motors waarna het in 1968 gestalte gaf naast de Rover en Jaguar in de Special Division van British Leyland.

Triumph Oldtimer een blikvanger vanuit een sportief oogpunt

De Triumph is altijd bekend geweest om zijn sportwagens maar het merk heeft ook een paar succesvolle gezinsauto's geproduceerd zoals de Herald, Vitesse en de 2500. Het laatste model van Triumph stamt uit 1981 genaamd de "Acclaim" die samen met Honda in een Joint Venture is gebouwd. In 1984 verdween Triumph van het toneel en werd overgenomen door de Rover 200. BMW bezit nog steeds merknaam Triumph doordat het in 1994 Rover opkocht.

Vandaag de dag zie je af en toe nog een Triumph Oldtimer over de Nederlands Snelwegen rijden. Deze oldtimers zijn in het bezit van liefhebbers die met hartstocht en passie hun klassieke auto tot in de puntjes verzorgen. En iedereen die zo'n pronkstuk passeert: of hij nu rijdt of geparkeerd staat, kan het niet laten om even een blik te werpen. Met in zijn achterhoofd dat dit een stukje geschiedenis is dat niet meer terugkomt en alleen nog bestaat door liefhebbers.

Triumph Oldtimer wat doet hij in de wegenbelasting en verzekering?

Ook al is de Triumph een "Oldtimer", men ontkomt niet aan de verzekering en wegenbelasting. Nu zit er wel een verschil tussen beide instanties kwa hanteren van leeftijd wat betreft een Oldtimer. De belastingdienst beschouwt een auto pas belastingvrij wanneer het de leeftijd heeft behaald van 40 jaar of meer. De voertuigen die deze leeftijd nog niet hebben, komen in aanmerking voor een speciale regeling. Deze worden aangeslagen voor een kwart van het totale tarief met een max. van €120 per jaar.

De verzekeraars hanteren daarentegen weer andere normen en waarden. De leeftijd van de auto moet 20 of 25 jaar zijn. En mag je maar 6000 tot 6700 KM per jaar rijden.

Kortom de Triumph is een auto voor een liefhebber met passie voor auto's. Wil je zo'n oldtimer kopen, kijk dan eens bij Autobedrijf Timmer.


Delen