Autorijles

Autorijles - Autorijles kun je sinds 2015 volgen vanaf de leeftijd van 17. Vroeger was dit 18 jaar en in sommige landen is dit 21 of zelfs 24 jaar. In de V.S. mag je sowieso de weg niet op voor je 24, maar je amg wel weer les krijgen van je ouders. Dit is veel voordeliger, want autorijlessen van een instructeur zijn over het algemeen duur. 

Kosten - Autorijles is belangrijk. Een rijbewijs blijft lang geldig wanneer je hem eenmaal hebt gehaald en dient enkel verlengd te worden bij het gemeentehuis. Dit kost voor 15 à 20 jaar (de duur verandert nog wel eens) zo rond de 50 euro. Voor rijlessen betaal je doorgaans per uur of anderhalf uur: 60 t/m 90 euro. Dit is natuurlijk afhankelijk van de autorijschool waar je rijlessen zult volgen. Allereerst zijn nieuwe, pas-beginnende rijscholen meestal goedkoper dan de grote, gevestigde namen binnen de rijscholen. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: hoeveel ervaring de instructeur heeft en hoelang de rijschool al bestaat? Hoeveel personeel werkt er bij de school?  Daarnaast is de auto die bereden wordt ook een belangrijk aspect van het kostenplaatje: rij je in een stationwagen BMW, of in een Volkswagen Golf? Rijdt hij elektrisch, of op benzine? Gaat het om een nieuwe auto of rij je in een tweedehandse auto? 

Theorie in combinatie met praktijk - Voordat je praktijkexamen kunt doen moet je je theorie examen gehaald hebben. Voor veel mensen is dit een lastig punt: het theorie-examen moet soms wel tot 4 keer toe overnieuw worden gedaan, voordat hij wordt behaald. Dit zorgt ervoor dat leerlingen nog niet kunnen beginnen aan hun rijexamen, maar ondertussen wel lessen moeten blijven volgen om 'in the flow' van het rijden te blijven. Dit kan oplopen tot honderden euro's aan extra kosten. Daarom is het belangrijk dat je de beste theorieboeken in huis hebt en dat je beschikt over veel proefexamens. Die lijken op de echte examens, omdat het vaak de examens van voorgaande jaren betreft. Een doorsnee theorie examen vindt meestal plaats in een lokaal van ongeveer 20 mensen. Na de toets wordt je naar voren geroepen en krijg je persoonlijk de uitslag te horen. Het rijexamen is eigenlijk niet veel anders. Doorgaans starten de snelle-Jelles na 30 uur autorijlessen met het rijexamen. Gemiddeld of normaliter is dit is echter 40 tot 60 uur. Het rijexamen gaat als volgt: je komt aan op de locatie waar het examen wordt afgenomen, maakt kennis met je examinator en stapt alvorens/nadat je de motorkap open te hebben gedaan (om je kennis te laten zien van de technische kant van het voertuig) samen met je rijles instructeur/ examinator in de auto en het examen kan beginnen. Het examen heeft geen vaste tijd, al willen veel examinators het binnen drie kwartier wel gedaan hebben. Hierbij verricht je o.a. de volgende handelingen: je rijdt een stukje op de snelweg, gaat parkeren en/of je rijdt langs een busbaan.

Ben je van plan binnenkort rijlessen te nemen? Kijk dan eens bij Autorijschool Murat.


Delen