Wat zijn Intermediate Bulk Containers?

Een IBC (Intermediate bulk container) wordt gebruikt als een herbruikbare industriële container, die bestemd is voor het vervoer en opslag van chemicaliën, voedingsingrediënten, geneesmiddelen, oplosmiddelen, enzovoort. Vaak wordt een 1000 liter IBC gebruikt met een kuststof pallet die ook het UN-keurmerk draagt. Het wordt ook naast de reeds eerder genoemde producten gebruikt voor bedrijfstransporten en gevaarlijke goederen. Ook is het geschikt om drinkwater in te vervoeren. De IBC zijn stapelbaar op een palet. Ze zijn zodanig ontworpen dat ze met een heftruck verplaatst kunnen worden. Ze worden geleverd met een 150 mm schroefdeksel voor het vullen van de tank en een 2 duims aansluiting voor een kraan voor de uitloop.

Soorten

De IBC die het meest wordt gebruikt is de witte doorzichtige plastic container. Deze wordt over het algemeen van polyethyleen gemaakt en opgenomen binnen een buisvormige gegalvaniseerde ijzeren kooi, die op een pallet is vastgemaakt. Afhankelijk van het doeleinde wordt een IBC tank van verschillende materialen gemaakt. Dit is afhankelijk van de behoefte van de transporteur en de wettelijke eisen, waaraan moet worden voldaan. Er worden - naast de IBC tanks van kunststof composieten - ook Intermediate Bulk Containers vervaardigd van zwaar plastiek, hout, aluminium, staal en gegalvaniseerd ijzer. Wordt er zwaar gauge plastiek gebruikt, dan is een stalen kooi niet nodig en zit de pallet vorm in de bodem verwerkt. Deze bestaat dus uit een geheel. De stijve IBC's zijn zo gemaakt dat men ze kan stapelen door middel van een heftruck.

Folding IBC's

Je hebt ook folding IBC's. Ze zijn vervaardigd van zwaar plastiek. De zijkanten worden naar binnen gevouwen als ze leeg zijn. Hierdoor zijn ze veel gemakkelijk terug te vervoeren als ze leeg zijn. 

Big bag

De Big bag is gemaakt van geweven polyethyleen of polypropyleen. De zakken zijn speciaal ontworpen voor de opslag en het transport van droge producten. Je kan daarbij denken aan meststoffen, zand en dergelijke. 

Vorm en afmetingen

De IBC's worden zodanig vervaardigd dat ze aan alle eisen van een klant voldoen. Dit op het gebied van de capaciteit, afmetingen en het materiaal dat men ervoor gebruikt. De lengte en de breedte zal over het algemeen overeenkomen met de maten van een gewone pallet. Door de vierkante constructie kan men veel meer vervoeren dan bij ronde. Ronde hebben, wanneer ze naast elkaar worden geplaatst, veel verloren ruimte. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van gegalvaniseerde IBC's kan men ervan uitgaan dat ze ongeveer 20 jaar mee zullen gaan. 

Ze worden ook gebruikt, naast de eerdergenoemde producten, voor het vervoer van voedsel, gevaarlijke stoffen en stoffen voor de petrochemische industrie. Ook voor kristalsuikers en poedervorm voedingsingrediënten.

Wat er ook moet worden opgeslagen, vloeibare chemicaliën, farmaceutische producten, oliën, voedsel of dranken het kan allemaal in de IBC's. Deze IBC's zijn een veilige manier om producten te transporteren. 

Wanneer je brandbare producten moet opslaan of antistatische producten dan bieden de anti-explosieve IBC's de optimale bescherming tegen een eventuele elektrische ontlading.

Conclusie

Wat er ook vervoerd of opgeslagen moet worden het kan op een veilige manier door gebruik te maken van de IBC tanks. Als u kwalitatieve tanks zoekt, dan raad ik u aan een kijkje te nemen bij Roost Olie.


Delen